Ιατρικό επιστημονικό προσωπικό

    ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: 
    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β’: Παύλος Λαμπρόπουλος
    
    

Στοιχεία επικοινωνίας

Σχετικά με το Τμήμα

Τηλ. Εξωτερικού Ιατρείου Μονάδας Μαστού : 213.207.9734
Τηλ. Γραφείου Ιατρών : 213.207.9673
Τηλ. Προϊσταμένης : 213.207.9644

Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : metaxabreastunit@gmail.com

Η Μονάδα Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά” ιδρύθηκε και λειτούργησε το 2008. Εντάχθηκε στο Χειρουργικό τομέα του οργανισμού του Νοσοκομείου με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Εσωτερικών – Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 601/8-4-2008, Αριθμ 4α 69329/07, Αρθρ. 1 παρ 1).

Η Μονάδα Μαστού έχει σκοπό την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις του μαστού, παρέχοντας σύγχρονη φροντίδα και περίθαλψη, στηρίζεται δε στη συνεργασία όλων των συναφών εμπλεκόμενων ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας και λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα που προκύπτουν από αντίστοιχες μονάδες Αντικαρκινικών Νοσοκομείων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της πολυπαραγοντικότητας της νόσου (multidishiplinary) λειτουργεί η ομάδα εργασίας (team work) ιατρών των εμπλεκομένων ειδικοτήτων δηλ. Ακτινολόγων, Παθολογοανατόμων, Κυτταρολόγων, Παθολόγων Ογκολόγων, Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων, Πυρηνικών Ιατρών, Πλασικών Χειρουργών και Ψυχιάτρων.

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος μαστού, αποτελεί τον πιο συχνό γυναικείο καρκίνο αφού περίπου 1 στις 8-10 γυναίκες θα αναπτύξουν νεόπλασμα σε κάποια φάση στη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης η ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού στα πρώιμα στάδια της νόσου προσφέρει σχεδόν πλήρη ίαση ενώ ελαχιστοποιεί το κόστος της επικουρικής θεραπείας σε σχέση με τη μεταστατική νόσο, όπως άλλωστε είναι φυσικό, σύμφωνα με τα τελευταία παγκόσμια οικονομοτεχνικά στοιχεία υγείας. Παράλληλα, στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων για την Υγεία στην Ευρώπη του 2020, επιβάλλεται η ενημέρωση και ο προληπτικός έλεγχος όλων των γυναικών με στόχο την εξέταση και την πρώιμη διάγνωσή της.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, λειτουργεί καθημερινά το εξωτερικό ιατρείο της Μονάδας Μαστού στο Νοσοκομείο μας που συγχρόνως είναι και συνδετικός κρίκος με τον αντίστοιχο ευρύ γυναικείο πληθυσμό που καλύπτουμε.

Εξετάζονται ασθενείς με κακοήθεις αλλά και καλοήθεις παθήσεις μαστού και γυναίκες στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης τους. Ειδικά για τις καρκινοπαθείς ασθενείς υπάρχουν έντυπα της μονάδας που αναφέρονται στις περιοδικές εργαστηριακές εξετάσεις που τους συνιστώνται.

Βασικός προσανατολισμός της Μονάδας μας είναι η ανάπτυξη του προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου (screening test). Δημιουργούμε λοιπόν, ειδικά προγράμματα προληπτικής εξέτασης σε διάφορες ομάδες γυναικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταγράφοντας τα αποτελέσματα και προχωρώντας παράλληλα στην θεραπευτική αντιμετώπιση των περιστατικών που προκύπτουν από τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Διαγνωστικά και σε συνεργασία με το Ακτινολογικό και Κυτταρολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας, προσφέρουμε όλη τη γκάμα των εξετάσεων που χαρακτηρίζουν και πιστοποιούν προεγχειρητικά, μία βλάβη στο μαστό.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας με συντονισμένες ενέργειες και με τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, εξασφάλισε την προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος αναίμακτης στερεοτακτικής βιοψίας αψηλάφητων βλαβών του μαστού (BLES).  Στη Μονάδα Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά” πραγματοποιείται πλέον η νέα μέθοδος ,με όλα τα πλεονεκτήματα για τις ασθενείς σε σχέση με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική μέθοδο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σχετικά με τη χειρουργική θεραπεία, σε συνεργασία με το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου μας, προσφέρουμε στις ασθενείς μας τη διαγνωστική προσέγγιση του Φρουρού Λεμφαδένα στη μασχάλη, με ραδιοισοτοπική σήμανση σε συνδυασμό με τη χορήγηση του Blue di pantene με πρωτόκολλα της μίας ή και δύο ημερών. Έχουμε βέβαια και τη δυνατότητα της ταχείας βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα με ακριβέστατη Ιστολογική εκτίμηση, που οφείλεται στους Παθολογοανατόμους μας.

Είμαστε προσηλωμένοι στο χειρουργικό δόγμα της ήσσονος χειρουργικής εκτομής με το μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, που υλοποιείται μέσα από τις αρχές της ογκοπλαστικής και τη συνεργασία με τα ακτινοθεραπευτικά μας τμήματα, που βέβαια επιλαμβάνονται όλων των περιστατικών που υπάρχει η σχετική ένδειξη, όπως επίσης και τα παθολογικά – ογκολογικά τμήματα.

Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χειρουργικής του μαστού. Έτσι λοιπόν προσφέρεται στις ασθενείς μας αποκατάσταση μετά μαστεκτομή, με όλες τις έγκριτες διεθνώς μεθόδους και με άριστα αποτελέσματα.

Η Μονάδα Μαστού έχει συνεχή παρουσία σε Ελληνικές και Διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις, που αφορούν στις παθήσεις του μαστού,παρουσιάζοντας το έργο της και έχει συμμετοχή σε έγκριτα Ελληνικά και διεθνή σχετικά πρωτόκολλα.

Η Μονάδα Μαστού από 27/01/2017 έχει ενταχθεί ως Πλήρες Μέλος στο Breast Centres Network Committee Synergy among Breast Units.

Μετάβαση στο περιεχόμενο