Επιστημονική Ημερίδα από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά για την ρομποτική χειρουργική στην Ογκολογία με βάση το σύστημα Da Vinci

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και κυρίως χρήσιμη ημερίδα, διοργανώθηκε πρόσφατα από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, με αντικείμενο την παρουσίαση, την ανάλυση και την διεξοδική συζήτηση της εφαρμογής της ρομποτικής χειρουργικής στον τομέα της Ογκολογίας, υπό το πρίσμα των νέων δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα Da Vinci ,που εδώ και δύο περίπου χρόνια αποτελεί το νέο όπλο στη φαρέτρα του νοσοκομείου, στον αγώνα που δίνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ο οποίος παραχώρησε και τον χώρο, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το εμβληματικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, και την συμβολή της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ογκολογίας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΓΑΝΠ Μεταξά Ηλίας Ευσταθίου και ο Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Παναγιώτης Μανίκης, ενώ πολύτιμη ήταν η επιστημονική συνεργασία της Ουρολογικής και της Γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Μεταξά, στις οποίες χρησιμοποιείται μαζί με την Χειρουργική κλινική, το σύστημα Da Vinci.

Αποφασιστική στην πραγματοποίηση και την επιτυχία της Ημερίδας ήταν και η συμβολή του Διοικητή του νοσοκομείου Μεταξά Χαράλαμπου Τουμπέκη ,ο οποίος από την πρώτη στιγμή την υιοθέτησε και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη υλοποίησή της.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 350 άτομα, ενώ παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφειμ, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καπογιάννης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης και επιφανείς εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας οι οποίοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα DaVinci ,καταθέτοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γραμματέα της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής και Επιστημονικό Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη ο οποίος ανέλυσε τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει στην ιατρική κοινότητα το εν λόγω σύστημα και τεκμηρίωσε τα λεγόμενα του με την προβολή εντυπωσιακών βίντεο.
Εξαιρετικά κατατοπιστικές ήταν οι τοποθετήσεις του καθηγητή της Γυναικολογίας και Μαιευτικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Βλάχου και του Γεωργίου Κυριάκου, Χειρουργού-Ουρολόγου, Διευθυντή του Κέντρου ελάχιστα επεμβατικής ουρολογικής χειρουργικής και Γυναικολογικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Στα συμπεράσματα της Ημερίδας θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:
Το Νοσοκομείο Μεταξά με την χρήση του συστήματος Da Vinci περνάει στην επόμενη φάση της χειρουργικής τεχνολογίας και έχει πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε δύσκολα χειρουργικά πεδία με μεγάλη ακρίβεια

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στον τομέα της χειρουργικής Ογκολογίας ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση του καρκίνου
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας και αποτελεί μια τομή και μια κατακόρυφη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς στους οποίους δίνει πρόσθετες δυνατότητες στον αγώνα που δίνουν για την αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Είναι ένα πρόσθετο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της χειρουργικής αλλά και μια βαθιά ανάσα για χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους που τους γεννά νέες ελπίδες και νέες προοπτικές.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Διοικητής Χαράλαμπος Τουμπέκης ανάφερε:

“Εκλεκτοί καλεσμένοι Αξιότιμοι κύριοι Σύνεδροι, Αγαπητοί Συνεργάτες

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η διοργάνωσή αυτή φιλοξενείται σε ένα σπουδαίο και εμβληματικό χώρο και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο για την παραχώρησή του.
Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να εκφράσω τη χαρά και την αισιοδοξία μου στην Νέα Εποχή της Ρομποτικής Χειρουργικής στο χώρο της Ογκολογίας. Η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής στην θεραπεία και φροντίδα ασθενών δημιούργησε νέα δεδομένα για το γενικό τομέα της υγείας. Το Νοσοκομείο μας πρωτοπόρο από το 2020 χρησιμοποιεί το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, ένα ιατρικό τεχνολογικό επίτευγμα με ποιοτικά αποτελέσματα για τον ογκολογικό ασθενή.

Οι χειρουργοί μας εφαρμόζουν τη σύγχρονη αυτή τεχνική της ρομποτικής με γνώση και εμπειρία βασισμένη στους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τις αρχές της χειρουργικής με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Νοσοκομείου μας.

Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αποτελούν και το όραμά μας ως Διοίκηση καθώς είναι αυτές που μπορούν να αναβαθμίσουν την υγειονομική περίθαλψη και ιδιαίτερα στο τομέα της ογκολογίας. Θεωρώ πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, γνωρίζουμε ότι το έργο μας είναι δύσκολο, όμως το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου, είναι συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί δίνουμε τον καθημερινό αγώνα στο δύσκολο έργο της μάχης κατά του καρκίνου.

Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή, να ευχαριστήσω για την παρουσία όλων των προσκεκλημένων και των εξεχόντων Ελλήνων επιστημόνων στην ρομποτική τεχνολογία και φυσικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου για την συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια.
Εύχομαι Καλή Επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και η αποκτηθεί σα γνώση να προάγει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων πάνω στην ρομποτική χειρουργική πράξη, αποσκοπώντας στην αναζήτηση προοπτικών στη νέα αυτή πραγματικότητα.”